KOWR organizatorem polskiego stoiska narodowego na targach Biofach 2018 w Niemczech - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

KOWR organizatorem polskiego stoiska narodowego na targach Biofach 2018 w Niemczech

W dniach 14-17 lutego 2018 r. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa po raz pierwszy jako organizator polskiego stoiska narodowego wziął udział w odbywających się w Norymberdze w Niemczech największych międzynarodowych targach żywności ekologicznej w Europie - Biofach 2018.

Uczestnictwo KOWR w targach BIOFACH było kontynuacją promocji polskiego sektora rolnictwa i żywności ekologicznej, przeprowadzanej w poprzednich latach przez polskie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na stoisku o łącznej powierzchni 192 m² swoją ofertę eksportową promowało 29 polskich firm oraz stowarzyszeń, związków i organizacji branżowych. Na polskim stoisku narodowym zostały zaprezentowane m.in. następujące produkty: soki i inne przetwory z aronii, herbaty i zioła, świeże, mrożone i liofilizowane owoce i warzywa, makarony, mąki, kasze i inne produkty zbożowe, wegańskie pieczywo, pasty, sosy i dania gotowe, soki owocowe, oleje, wędliny, probiotyki, miody, krówki i inne słodycze, batony oraz zdrowe przekąski.

Pierwszego dnia targów odbyło się oficjalne otwarcie polskiego stoiska narodowego, którego  dokonał Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Jacek Bogucki. Sekretarz Stanu MRiRW reprezentował również Polskę podczas oficjalnego otwarcia targów.

Tego samego dnia na stoisku KOWR odbyły się również rozmowy bilateralne miedzy Panem Ministrem Jackiem Boguckim a Panią Olgą Trofimcewą zastępcą Ministra ds. Polityki Rolnej i Żywności Ukrainy w zakresie Integracji Europejskiej dotyczące rozwoju dwustronnej współpracy eksperckiej w obszarze produkcji ekologicznej żywności.

Podczas każdego dnia targów na naszym stoisku narodowym odbywały się pokazy kulinarne, których celem była promocja polskiej kuchni i żywności ekologicznej oraz zaprezentowanie Polski jako kraju tradycyjnego i jednocześnie nowoczesnego pod względem kulinarnym. Gospodarzem pokazów kulinarnych było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „POLSKA EKOLOGIA”.