Żywieniowa edukacja dzieci i młodzieży - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Żywieniowa edukacja dzieci i młodzieży

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Pruszczu Gdańskim przeprowadził cykl dziesięciu animacji dla dzieci klas I-III szkół podstawowych pn. ,,Z wizytą gospodarską’’, które odbyły się w powiecie bytowskim we wsi Piaszno.

Dzieci uczestniczące w spotkaniach miały okazję dowiedzieć się jak ważne jest stosowanie w codziennej diecie żywności wytworzonej w oparciu o uznane systemy jakości, jak stosowanie jej wpływa na prawidłowy rozwój młodego organizmu. Dodatkowo na lekcjach omówione zostały tematy związane z piramidą zdrowego żywienia, walorami owoców, warzyw, przetworów mlecznych oraz aktywnością fizyczną. Dzieci miały okazję uczestniczyć w pracach związanych z przygotowaniem ciasta do wypieku chleba oraz były świadkami jak z pieca chlebowego zostaje wyjęty świeży i pachnący chleb. Na zakończenie części teoretycznej, korzystając z wcześniej wypieczonego chleba oraz produktów spożywczych wytworzonych w gospodarstwie, przygotowały i zjadły pyszne, zdrowe śniadanie.

Uzupełnieniem części szkoleniowej, dla każdej grupy, było zwiedzanie gospodarstwa rolnego. Dzieci wraz z właścicielem odwiedzały budynki gospodarskie i obserwowały z bliska zwierzęta hodowlane: krowy, konie, świnie i drób. Dzieci miały też okazję obejrzeć tradycyjny sad i ogród przydomowy,  poznać  tradycyjne metody  produkcji rolniczej oraz różne rodzaje upraw polowych.

Kontynuując zwiedzanie dzieci mogły dosłownie „przenieść się w czasie” odwiedzając odtworzoną osadę Gotów oraz przeżyć jeden dzień z życia ludów zamieszkujących te tereny przed tysiącami lat. W skansenie m.in. poznawały prastare metody przechowywania żywności.

W warsztatach uczestniczyło 250 uczniów ze szkół podstawowych w Redzie, Bytowie, Rotmance, Czarnem i Słupsku.

Informacje z regionów