XXI edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, w świętokrzyskim rozstrzygnięta. - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

XXI edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, w świętokrzyskim rozstrzygnięta.

W dniu 13 czerwca br. w Muzeum Wsi Kieleckiej znajdującego się na terenie Parku Etnograficznego w Tokarni miał miejsce finał XXI edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

W wydarzeniu wzięli udział rolnicy, producenci oraz wytwórcy regionalnych produktów żywnościowych, które charakteryzują się wyjątkową jakością, dobrą renomą, a przede wszystkim nawiązaniem do tradycji danego regionu. Do tegorocznej edycji zgłoszono 35 produktów, przygotowanych przez osoby prywatne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Konkurs odbył się w czterech kategoriach. Wyboru dokonywano z pośród produktów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, a także napojów i innych produktów regionalnych. Konkursowe smakołyki wytworzone zostały tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców. Jury w skład, którego wchodził między innym Dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Kielcach Jacek Toś bardzo skrupulatnie oceniało przygotowane produkty. Dla najlepszych przygotowano nagrody których fundatorem był KOWR. Spotkanie było także, okazją do przybliżenia informacji w ramach kampanii Polska Smakuje oraz „Kupuj świadomie-PRODUKT POLSKI” KOWR wspiera działania które są nakierowane na zmianę nawyków żywieniowych czy na świadome poszukiwanie produktów spożywczych wysokiej jakości. Celem tych działań jest także zmiana postaw konsumentów, tak aby hasło „Polska smakuje” stało się dla nich synonimem produktów najwyższej jakości, które tego dnia mieliśmy okazje spróbować i zobaczyć.

OT Kielce

Informacje z regionów