W sobotę 7 września br. na Rynku w Skoczowie odbyły się XVII Regionalne Dni Rybactwa połączone z XII Ekumenicznymi Dożynkami Gminy Skoczów.
Regionalne Dni Rybactwa to cykliczna impreza organizowana przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „Żabi Kraj” przy wsparciu Starostwa Powiatowego w Cieszynie, Urzędu Gminy Skoczów, Zakładów Polskiej Akademii Nauk w Gołyszu, Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego i Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Impreza ma na celu promocję ryby i zachęcenie do ich spożycia nie tylko od święta – powiedział Prezes Stowarzyszenia pan Krzysztof Szymura. Jej celem jest popularyzacja ryb i rybactwa ale także promocja obszarów zależnych od rybactwa, prezentacja nowoczesnego sprzętu rybackiego i wędkarskiego oraz pasz wykorzystywanych przy chowie i hodowli ryb.
Na rynku prezentowały się gospodarstwa rybackie oferujące ryby żywe jak i przetworzone na sto sposobów. Imprezie towarzyszyły pokazy kulinarne mistrzów kuchni z okolicznych restauracji.
Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się przygotowana dla wszystkich uczestników kulinarna niespodzianka w postaci dania rybnego.
Jak co roku Dniom towarzyszyły Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych dla Uczniów Szkół Gastronomicznych. Uczniowie szkół o profilach gastronomicznym i hotelarskim z województwa śląskiego przygotowywali dania pod okiem międzynarodowego jury. Najwyżej oceniony został sum duszony w wodzie z kiszonego ogórka z masłem podawany na plackach z kapusty kiszonej z sosem kaparowo – kurkowym.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przygotował stoisko informacyjno-promocyjne, na którym można było zaczerpnąć informacji na temat działalności KOWR, strony Polska Smakuje czy funduszu promocji ryb a także ufundował jedną z nagród w konkursie kulinarnym.
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.