Już po raz XVII na przepięknej Hali Boraczej w Żabnicy spotkali się bacowie i juhasi, aby jak co roku uroczyście zakończyć sezon wypasu, rozliczyć się z gospodarzami powierzonych wiosną owiec i podziękować za bezpieczne bacowanie.
Organizatorami tegorocznej imprezy byli: Wójt Gminy Węgierska Górka, Ośrodek Promocji Gminy Węgierska Górka, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Stowarzyszenie Hodowców Owiec, Kóz i Producentów Zdrowej Żywności.
Jak to jest w zwyczaju spotkanie rozpoczęła uroczysta, dziękczynna msza święta
za szczęśliwe bacowanie, odprawiana w przypominającej góralski szałas kaplicy. Następnie zebranych gości przywitał gospodarz terenu wójt gminy Węgierska Górka dziękując jedocześnie bacom za obecność i kultywowanie wielowiekowej tradycji.
Wydarzenie, jak co roku, przyciągnęło setki odwiedzających, zarówno turystów jak i mieszkańców okolicznych miejscowości. Mieli oni okazję zapoznać się ze zwyczajami pasterskimi związanymi ze spędem owiec z hal i rozliczaniem z gospodarzami. Uczestnicy mogli także posmakować baraniny oraz wyrobów owczarskich. O ludowy, regionalny charakter wydarzenia zadbały zespoły folklorystyczne a także Panie z Kół Gospodyń Wiejskich.
Na imprezie nie mogło zabraknąć przedstawicieli instytucji rolniczych - ODR, ARiMR, KRUS,
a także Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego, Śląskiego Urzędu Marszałkowskiego. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentowała dyrekcja Pan Konrad Jarzyński i Pani Teresa Pala. Oddział KOWR w Częstochowie przygotował stoisko informacyjno-promocyjne, na którym można było zasięgnąć informacji na temat działań podejmowanych przez KOWR, ze szczególnym uwzględnieniem promocji zdrowej żywności, produktów ekologicznych, regionalnych i tradycyjnych w ramach prowadzonej kampanii „Polska smakuje”.
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.