XII Spotkanie z Kuchnią - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

XII Spotkanie z Kuchnią

12 maja 2022 r., w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Teresy i Seweryna Dolańskich w Grębowie zostało zorganizowane XII Spotkanie z Kuchnią „Kuchnia wegetariańska – słodka i wytrawna”. Celem konkursu była aktywizacja uczniów ze szkół specjalnych województwa podkarpackiego kształcących się w zawodzie kucharza.

Dwuosobowe zespoły z sześciu szkół specjalnych integrowały się i doskonaliły swoje umiejętności kulinarne w oparciu o dietę wegetariańską. Zespoły przygotowały kilkanaście dań wegetariańskich m.in.: świeże soki owocowe, koktajle, sałatki owocowe i warzywne, tarty warzywne, desery owocowe i ciasta. Bogactwo kolorów i różnorodność składników świadczyły o wysokim poziomie kunsztu kulinarnego młodych kucharzy.

OT KOWR Rzeszów reprezentował Dyrektor Jerzy Borcz, który zawsze chętnie wspiera lokalne inicjatywy związane z promocją polskiej żywności, a w szczególności oznaczenia PRODUKT POLSKI.

Gratulujemy uczniom:

Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Jana Pawła II w Leżajsku;

Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Rudniku n/Sanem;

Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Strzyżowie;

Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjnego „Radość Życia” dla Dzieci i Młodzieży w Sandomierzu;

Zespołu Szkół Specjalnych w Tarnobrzegu;

Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Grębowie.

Wszystkim  życzymy dalszego rozwoju w pięknym zawodzie kucharza.

OT KOWR Rzeszów

Informacje z regionów