12 maja 2022 r., w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Teresy i Seweryna Dolańskich w Grębowie zostało zorganizowane XII Spotkanie z Kuchnią „Kuchnia wegetariańska – słodka i wytrawna”. Celem konkursu była aktywizacja uczniów ze szkół specjalnych województwa podkarpackiego kształcących się w zawodzie kucharza.
Dwuosobowe zespoły z sześciu szkół specjalnych integrowały się i doskonaliły swoje umiejętności kulinarne w oparciu o dietę wegetariańską. Zespoły przygotowały kilkanaście dań wegetariańskich m.in.: świeże soki owocowe, koktajle, sałatki owocowe i warzywne, tarty warzywne, desery owocowe i ciasta. Bogactwo kolorów i różnorodność składników świadczyły o wysokim poziomie kunsztu kulinarnego młodych kucharzy.
OT KOWR Rzeszów reprezentował Dyrektor Jerzy Borcz, który zawsze chętnie wspiera lokalne inicjatywy związane z promocją polskiej żywności, a w szczególności oznaczenia PRODUKT POLSKI.
Gratulujemy uczniom:
Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Jana Pawła II w Leżajsku;
Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Rudniku n/Sanem;
Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Strzyżowie;
Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjnego „Radość Życia” dla Dzieci i Młodzieży w Sandomierzu;
Zespołu Szkół Specjalnych w Tarnobrzegu;
Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Grębowie.
Wszystkim życzymy dalszego rozwoju w pięknym zawodzie kucharza.
OT KOWR Rzeszów
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.