Wyniki konkursu „Podlaski przepis” - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Wyniki konkursu „Podlaski przepis”

Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku ogłosił wyniki konkursu „Podlaski przepis”. Był on adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich z województwa podlaskiego.

Konkurs był organizowany dla dwóch kategorii przepisów: na tradycyjną potrawę regionalną oraz na tradycyjny deser regionalny.

Komisja konkursowa w składzie Elżbieta Okruszko-Dąbrowska (przewodnicząca), Monika Tylenda i Rafał Mazerski oceniała propozycje potraw i deserów w oparciu o kryteria określone w § 8 ust. 1 Regulaminu konkursu „Podlaski przepis”. Ocenie podlegała dokumentacja historyczna przepisu oraz zdjęcie wykonanej potrawy lub deseru. Po wnikliwej analizie Komisja wyłoniła po 3 najlepsze zespoły, w każdej kategorii:

- przepis na tradycyjną potrawę regionalną:

Miejsce I  - KGW Roże w Rudce - Głowizna faszerowana

Miejsce II  - KGW Boróweczki - Korzy

Miejsce III  - KGW Nadbużanki w Mielniku - Kluski na pęczaku

- przepis na tradycyjny deser regionalny:

Miejsce I - KGW Kaczynianki - Legómina z kaszy manny

Miejsce II - KGW w Rudzie - Ciasteczka sakiewki

Miejsce III - KGW Basiewianki - Knedle na parze

Kołom Gospodyń Wiejskich nagrodzonych prac gratulujemy! O terminie wręczenia nagród wkrótce poinformujemy.

OT w Białymstoku

Informacje z regionów