Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku ogłosił wyniki konkursu „Podlaski przepis”. Był on adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich z województwa podlaskiego.
Konkurs był organizowany dla dwóch kategorii przepisów: na tradycyjną potrawę regionalną oraz na tradycyjny deser regionalny.
Komisja konkursowa w składzie Elżbieta Okruszko-Dąbrowska (przewodnicząca), Monika Tylenda i Rafał Mazerski oceniała propozycje potraw i deserów w oparciu o kryteria określone w § 8 ust. 1 Regulaminu konkursu „Podlaski przepis”. Ocenie podlegała dokumentacja historyczna przepisu oraz zdjęcie wykonanej potrawy lub deseru. Po wnikliwej analizie Komisja wyłoniła po 3 najlepsze zespoły, w każdej kategorii:
- przepis na tradycyjną potrawę regionalną:
Miejsce I - KGW Roże w Rudce - Głowizna faszerowana
Miejsce II - KGW Boróweczki - Korzy
Miejsce III - KGW Nadbużanki w Mielniku - Kluski na pęczaku
- przepis na tradycyjny deser regionalny:
Miejsce I - KGW Kaczynianki - Legómina z kaszy manny
Miejsce II - KGW w Rudzie - Ciasteczka sakiewki
Miejsce III - KGW Basiewianki - Knedle na parze
Kołom Gospodyń Wiejskich nagrodzonych prac gratulujemy! O terminie wręczenia nagród wkrótce poinformujemy.
OT w Białymstoku
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.