W dniach 5 – 6 października br. na Zamku Książęcym w Niemodlinie odbyło się IX Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego.
„Karp nie tylko na święta” było hasłem przewodnim wydarzenia zorganizowanego przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna”.
Emocjonujące zmagania w konkursach kulinarnych, gotowanie karpia na wielkiej patelni, kulinarne show z szefem kuchni Kamilem Klekowskim, występy artystów regionu czy pokaz carvingu w wykonaniu Mistrza Polski Daniela Brewko, to tylko kilka punktów programu, którego motywem przewodnim był oczywiście karp.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu uczestniczył w wydarzeniu poprzez zorganizowanie stoiska „Polska Smakuje”, na którym znalazły się najlepsze regionalne specjały. Była to znakomita okazja do smakowania nie tylko karpia, ale również olejów, serów krowich i kozich, tradycyjnych przetworów owocowo-warzywnych jak również tradycyjnych potraw oferowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentował dyrektor Krzysztof Polak, który wręczył nagrody uczestnikom konkursu kulinarnego dla szefów kuchni pn.:„Czas na rybę” oraz dla uczniów szkół gastronomicznych „Czas na Rybę Junior”.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom i życzymy, aby radość tworzenia i przekazywania piękna polskich kulinariów dawała wiele satysfakcji oraz zapału do dalszej działalności.
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.