„Wieprzowina w roli głównej” - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

„Wieprzowina w roli głównej”

„Wieprzowina w roli głównej” – pod takim hasłem odbył się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny w pracowniach Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu. Głównym sponsorem wydarzenia było Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej.

W ZS CKR w Kowalu rywalizowały reprezentacje z 11 szkół ponadpodstawowych będących w Sieci Szkół Rolniczych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Każdy zespół składał się z dwóch uczniów oraz opiekuna. Celem konkursu było przygotowanie deski wędlin oraz dania na ciepło, którego głównym składnikiem była wieprzowina. Jury konkursowe przyznało 8 wyróżnień oraz 3 pierwsze miejsca laureatami zostały: 

I miejsce – ZSCKR w Brzostowo;

II miejsce – ZSCKR w Sypniewie;

III miejsce – ZSCKR w Golądkowie.

Konkurs swoim patronatem objęli między innymi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Kujawsko-Pomorski, Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

OT KOWR w Bydgoszczy zorganizował stoisko informacyjno-promocyjne „Polska smakuje”. OT Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Bydgoszczy reprezentowany był przez Marka Witkowskiego z-cę Dyrektora OT. Impreza zakończyła się wręczeniem upominków i nagród, których fundatorem był m.in. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.

OT Bydgoszcz

Informacje z regionów