Dzięki OT KOWR w Białymstoku przy współpracy z Warsztatownią Czerwone Korale Anny Sienkiewicz odbyła się już kolejna edycja warsztatów w szkołach ponadpodstawowych.
Młodzież mogła poznać tajniki i receptury powstawania naturalnych zdrowych kiszonek, tj. soku z kiszonego buraka, soku z kiszonej kapusty, ogórków kiszonych oraz kapusty kiszonej w główce, która została wpisana na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez MRiRW w 2015 r. Anna Sienkiewicz zabrała młodzież w podróż po tradycyjnych smakach i zapachach sprzed wielu lat. Uczniowie własnoręcznie przygotowywali placki chlebowe, mieszając zakwas chlebowy i mąkę żytnią, których receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Kolejnymi potrawami były: barszcz czerwony na zakwasie buraczanym podawany z ziemniakami, placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej, pieczone jabłka oraz napój z pędów sosny. Zajęcia kończyły się omówieniem i degustacją wszystkich potraw oraz wręczeniem dyplomów uczestnikom warsztatów.
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.