W dniu 12 czerwca br. na terenie Zabytkowego Zakładu Hutniczego w Maleńcu, odbyły się warsztaty kulinarne pn.”FESTIWAL PIEKIELNYCH SMAKÓW”, zorganizowane przez Powiatową Radę Kół Gospodyń Wiejskich w Końskich.
16 KGW z terenu powiatu koneckiego wzięło udział w warsztatach, które prowadzone były przez świętokrzyskich mistrzów kuchni. Ich celem była popularyzacja kuchni lokalnej oraz aktywizacja mieszkańców w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego oraz promocja tradycji kulinarnych.
Królową warsztatów była kaczka sous vide ze szparagami. Przygotowane zostały również przystawki w postaci tatara ze śledzia, carpaccio z buraka, koziego sera i karmelizowanych orzechów, a także zupa krem z białych warzyw.
Wszystkie uczestniczki szkolenia były bardzo zaangażowane w całe wydarzenie oraz z ogromnym entuzjazmem udzielały się w przygotowywaniu potraw.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach, promując kampanię Polska smakuje oraz konkurs „Bitwa regionów”, uczestniczył w wydarzeniu.
Podczas trwania przedsięwzięcia, odbyło się spotkanie sołtysów ziemi koneckiej dotyczące Czystego powietrza, na którym informacje przedstawił Bartłomiej Orzeł pełnomocnik premiera ds. powyższego programu.
OT Kielce
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.