Warmia i Mazury: Kongres „Programy rządowe na rzecz polskiej wsi” i „Słodkie Smaki Regionów” - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Warmia i Mazury: Kongres „Programy rządowe na rzecz polskiej wsi” i „Słodkie Smaki Regionów”

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zorganizował konkurs kulinarny „Słodkie Smaki Regionów”, w którym uczestniczyły Koła Gospodyń Wiejskich z regionu Warmii i Mazur. Wydarzenie odbyło się podczas Kongresu „Programy rządowe na rzecz polskiej wsi” 26 września w Bartoszycach oraz 27 września w Mszanowie.

Cykl spotkań to wspólna inicjatywa Ministerstwa Środowiska, Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W czasie kongresu przedstawicielki kół gospodyń wiejskich oprócz rywalizacji w konkursie kulinarnym o cenne nagrody ufundowane przez KOWR mogły również uzyskać dużo cennych informacji m.in. jak ubiegać się o środki na prowadzenie inicjatyw, czy jak korzystać z rządowych programów „Czyste Powietrze”, „Mój Prąd” oraz „Agroenergia”. Proces rejestracji produktów regionalnych z wpisem na „Listę produktów tradycyjnych” prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawił przedstawiciel OT KOWR w Olsztynie. Podczas spotkań funkcjonowało stoisko informacyjno-promocyjne KOWR, na którym uczestnicy mogli uzyskać informacje o funkcjonowaniu portalu „Polska Smakuje” czy mechanizmach Wspólnej Polityki Rolnej i krajowych, administrowanych przez KOWR.

Laureatami konkursu kulinarnego „Słodkie Smaki Regionów” w Bartoszycach zostały następujące KGW:

1 miejsce – KGW Kwadrat z Wojciech za „Jabłkowy zawrót głowy”,

2 miejsce – KGW Przyjaźń z Dąbrowy za „Dąbrowski przysmak”,

3 miejsce – KGW Kamienny Krąg z Kamieńska za „Brukowiec”,

Natomiast w Mszanowie najlepsze okazały się:

1 miejsce – KGW Nawiarenka z Nawry za „Placek marchewkowy z jabłkiem i migdałami”,

2 miejsce – KGW Mszanowo za „Dary jesieni na kruchym cieście”,

3 miejsce – KGW Szczepankowo za „Malinową chmurkę”.

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych i nie tylko.

Informacje z regionów