Szkolenie z zakresu ziołolecznictwa z udziałem OT KOWR w Krakowie - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Szkolenie z zakresu ziołolecznictwa z udziałem OT KOWR w Krakowie

W dniu 16 maja br. przedstawiciele OT Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Krakowie uczestniczyli, na zaproszenie Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Bieczu, w szkoleniu z zakresu wykorzystania ziół i chwastów jako składników zdrowej diety.

Szkolenie z zakresu wykorzystania ziół i chwastów jako składników zdrowej diety, prowadzone było przez p. Lucynę Przybycień, która od lat promuje idee „życia blisko natury” z wykorzystaniem zasobów przyrody. Wydarzenie odbyło się w przyjemnej, ciepłej atmosferze, a co istotne - miało charakter praktycznych warsztatów. Wszyscy uczestnicy brali czynny udział w przygotowaniu i degustacji licznych potraw z roślin znanych z lokalnych łąk i ogrodów, takich jak babka, bluszczyk kurdybanek, mniszek lekarski, podagrycznik, przytulia, szczaw czy tasznik, które często traktowane są przez nas jako szkodliwe i bezużyteczne chwasty. Jak pokazało szkolenie – niesłusznie.

OT KOWR w Krakowie w swoich działaniach promocyjnych skupia się przede wszystkim na działalności popularyzującej lokalną żywność, regionalną kuchnię oraz tradycje związane z naszym regionem. Inicjatywy z zakresu wykorzystania lokalnie występujących ziół, wpisują się w kultywowanie tradycji kulinarnych oraz leczniczych.

OT Kraków

Informacje z regionów