W dniu 26 października 2022 r. w Warmińsko-Mazurskim Urzędzie Wojewódzkim odbyło się bezpłatne szkolenie dla przedsiębiorców z branży mięsnej w temacie „Jakość handlowa mięsa i przetworów mięsnych w zakresie znakowania”.
Szkolenie zorganizował Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Olsztynie. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Wojewoda Warmińsko-Mazurski Artur Chojecki.
Podczas szkolenia przedstawiono zagadnienia dotyczące prawidłowego znakowania produktów mięsnych z uwzględnieniem oznaczeń dotyczących pochodzenia produktu finalnego. Omówiono zasady stosowania prawidłowego nazewnictwa produktów na etykiecie, informacji określających zawartości poszczególnych składników oraz szereg innych informacji istotnych z punktu widzenia producenta oraz konsumenta.
W wydarzeniu udział wzięli producenci z branży mięsnej, przedstawiciele instytucji nadzorujących produkcję żywności oraz instytucji rolniczych. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie reprezentował Jacek Palik Zastępca Dyrektora OT KOWR w Olsztynie.
OT Olsztyn
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.