Święto Fasoli Wrzawskiej, które odbyło się 11 sierpnia 2019 r. to impreza plenerowa mająca na celu promocję fasoli tycznej „Piękny Jaś”.
Jest to produkt tradycyjny i regionalny, uprawiany w północnej części Kotliny Sandomierskiej, w widłach Wisły i Sanu, z którego przygotowuje się tutaj wiele znakomitych potraw: zupy, pasty, sałatki, smalczyki, a nawet ciasta. Dużym powodzeniem na święcie fasoli cieszył się nowy produkt, pasztet mięsno-fasolowy z linii „Podkarpackie Skarby”. O wyjątkowości tego produktu, jakim jest „Piękny Jaś”, świadczy etykieta ekologiczna „Chroniona Nazwa Pochodzenia”, którą posługują się rolnicy zrzeszeni w stowarzyszeniu.
Podczas imprezy wymieniano doświadczenia na temat uprawy fasoli, odbyły się występy zespołów artystycznych oraz liczne konkursy.
Oddział Terenowy KOWR w Rzeszowie, promując regionalne polskie produkty, zorganizował stoisko informacyjno-promocyjne, dotyczące działań, które realizuje pod wspólną marką „Polska Smakuje”, a wiele firm handlowych miało możliwość przedstawienia swojej oferty z branży rolniczej i przetwórstwa rolno - spożywczego oraz rzemiosła ludowego.
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.