Smaki Podkarpacia - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Smaki Podkarpacia

VIII edycja konkursu kulinarnego „Smaki Podkarpacia” odbyła się 23 listopada 2018 r. w Zespole Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Sześć dwu osobowych zespołów z klas drugich ZSG o profilu gastronomicznym, zmierzyło się z wyzwaniem przygotowania dań obiadowych, gdzie motywem przewodnim były polskie jabłka. Konkurs ma za zadanie rozbudzenie młodzieży do odkrywania tradycji kulinarnych Podkarpacia.

Do kapituły konkursowej zaproszeni zostali przedstawiciele Oddziału Terenowego KOWR w Rzeszowie oraz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, którzy przekazali nagrody dla uczestników. Kapituła była mile zaskoczona wysokim poziomem wizualnym oraz smakowym przyrządzonych dań. Wariacje na temat polędwiczki wieprzowej, wątróbki, czy gęsiny, zostały przygotowane szybko i sprawnie, a kruchość mięs w towarzystwie jabłek była bliska doskonałości.

Po intensywnych obradach kapituła wybrała najlepsze, ich zdaniem dania i nagrodziła zespoły, które je przyrządziły. W imieniu OT KOWR w Rzeszowie nagrody wręczył Józef Wyskiel, zastępca dyrektora, który podziękował nauczycielom za przeprowadzenie konkursu, a młodzieży za zaangażowanie w przygotowanie tradycyjnych podkarpackich potraw ze smacznymi polskimi jabłkami.

Informacje z regionów