Smaki Narodów z PRODUKTEM POLSKIM - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Smaki Narodów z PRODUKTEM POLSKIM

11 września br. podczas Jarmarku Kujawsko –Pomorskiego w Leśnym Parku Kultury i Wypoczynku „Myślęcinek” w Bydgoszczy odbyły się Smaki Narodów z PRODUKTEM POLSKIM.

Otwarcia wydarzenia dokonał Dyrektor Oddziału Terenowego KOWR w Bydgoszczy – Wojciech Kędzia  wraz z Zastępcą Dyrektora OT KOWR w Bydgoszczy Markiem Witkowskim. Święto folkloru rozpoczęło się od zatańczenia razem z zespołem ludowym Poloneza – narodowego tańca polskiego. Stragany uginały się od przetworów, wypieków i innych pyszności z domowej kuchni. Nie zabrakło też rękodzieła i wyrobów do użytku w gospodarstwie domowym. Czas na scenie umilały zespoły ludowe.

W głównej alei odbyły się Smaki Narodów z PRODUKTEM POLSKIM. Podczas których można było skosztować pysznych narodowych potraw różnych kuchni świata. Drużyny z Nepalu, Ukrainy Wschodniej oraz Zachodniej, Gruzji, Armenii i oczywiście Polski przygotowały swoje popisowe dania w żeliwnych kociołkach gotowanych na ogniu. Co można było zjeść? Kulisz (Ukraina wschodnia), Mashubat (Nepal), Zupa klopsowa (Polska), Rzarkoe (Gruzja), Chinkali (Armenia), Bograch (Ukraina zachodnia). Każda z tych potraw była inna, była smaczna, a wszystkie ugotowane z polskich produktów! Poza degustacją potraw przyrządzonych w kociołkach można było kupić wyroby przygotowane przez te narodowości.

Oprócz tego w alei głównej, w której unosiły się ciekawe zapachy pobudzające nasze kubki smakowe, przygotowaliśmy strefę animacji, strefę relaksu oraz poczęstunek z wyrobów naszych polskich producentów. Do udziału w wydarzeniu zaprosiliśmy wytwórców, od których można było zakupić wyjatkowe specjały. Swoje stoiska przygotowali:  Zakład Sadowniczy Wtelno z owocami, warzywami i sokami, Gospodarstwo z Czarcich Gór z serami, Fundacja Polskiej Białej Gęsi z wyrobami z gęsiny, „Tradycyjne Jadło” z polskim jedzeniem, Gospodarstwo Agroturystyczne "Ranczo Tomaszówka" z przetworami, Zakład Mięsny Kwiecińscy z wędlinami, Pasieka Paul z miodami, Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy Bydgoszcz, Bromberg Cafe z wyśmienitą kawą.

Podsumowania Smaków Narodów z PRODUKTEM POLSKIM dokonał Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR w Warszawie – Marcin Wroński wraz z Dyrektorem OT KOWR w Bydgoszczy – Wojciechem Kędzią. Na scenę zostały zaproszone również drużyny gotujące w kociołkach, które zaprezentowały swoje kraje oraz potrawy narodowe. Niespodzianką dla zaproszonych gości był występ nastoletniej dziewczynki, która zaśpiewała piosenkę po ormiańsku.

OT Bydgoszcz

Informacje z regionów