11 września br. rozpoczęły się obchody Europejskich Dni Dziedzictwa w Kruszwicy pod hasłem „Smaki Dziedzictwa”. Impreza była częścią ogólnopolskiej akcji promującej historię, lokalne kultury i tradycje.
W wydarzeniu uczestniczyła Anna Gembicka, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Partnerem głównym wydarzenia był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Podczas wydarzenia zaprezentowano najlepsze specjały lokalnej kuchni, potrawy i produkty,
z których kujawsko-pomorskie słynie w całej Polsce. Kultywowane od pokoleń tradycje kulinarne zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich w ramach kampanii „Polska smakuje”.
Uczestnicy imprezy mogli także odwiedzić stoiska i skosztować wyroby regionalnych restauratorów i producentów. Odbyły się także pokazy kulinarne mistrzów kuchni, degustacje potraw regionalnych, prezentacje kół gospodyń wiejskich, warsztaty dawnych zawodów, zwiedzanie zabytków i atrakcje dla dzieci.
OT Bydgoszcz
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.