1 października br. w Technikum Leśnym w Tucholi w ramach programów rządowych na rzecz polskiej wsi „Słodkie Smaki Regionu”, będących wspólną inicjatywą Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Środowiska, Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju odbyło się spotkanie mające na celu promowanie regionalnych potraw a także pokazanie bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
Przedmiotem konkursu było opracowanie i wykonanie przez zespoły przepisu deseru regionalnego. Potrawy musiały być przygotowane z produktów regionalnych z dbałością o walory smakowe i estetyczne, ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych tradycji właściwych dla regionu reprezentowanego przez dany zespół.
Atrakcją spotkania był pokaz kuchni molekularnej i występ artystyczny uczniów Technikum Leśnego.
Laureatami konkursu zostały następujące Koła Gospodyń Wiejskich:
I miejsce – KGW „Żurawinki” z Brzeźna za Leguminę babci Jadzi z żurawiną
II miejsce – KGW z Bysławka za krówki z patelni
III miejsce – KGW z Zalesia za Babę Śnieżną
Nagrody zostały ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i wręczone przez Zastępcę Dyrektora Oddziału Terenowego KOWR w Bydgoszczy Pana Witolda Dierżaka oraz Pana Tomasza Latosa, Posła na Sejm RP.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy cierpliwości w dalszym samodoskonaleniu.
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.