W dniu 15 listopada 2022r. w rocznicę otwarcia Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach odbyło się siedemdziesiąte ósme seminarium redakcji czasopisma „Warzywa i Owoce Miękkie” poświęcone innowacyjnemu przetwarzaniu warzyw i owoców.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi reprezentował Dyrektor Janusz Ciesielski i Zastępca Dyrektora Beata Ozga-Flejszer. W czasie trwania wydarzenia Dyrektor Janusz Ciesielski przedstawił zasady i kryteria stosowania oznaczenia „Produkt polski”. Przypomniał także, że 1 stycznia 2017 r. weszły w życie przepisy ustawy które dają producentom możliwość wyróżnienia na rynku produktów wyprodukowanych w Polsce i z polskich surowców poprzez oznakowanie ich informacją „Produkt polski” bądź znakiem zawierającym taką informację. Podczas seminarium omówiono także tematy dotyczące Rolniczego Handlu Detalicznego w tym spełniania wymagań sanitarnych a przetwórcy mieli możliwość podzielenia się swoimi doświadczeniami. Kolejnym tematem był proces hodowli nowej odmiany marchwi, który przedstawił przedstawiciel firmy PlantiCo – hodowca – Leszek Róg. Radosław Łaźny doradca uprawowy z firmy Agro-Sorb zaprezentował biostymulujące i antystresowe działanie 18 aminokwasów, powstających w procesie hydrolizy enzymatycznej. Uczestnicy spotkania wraz z Sebastianem Siarkowskim – kierownikiem Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych IO-PIB mogli obserwować procesy tłoczenia soku z jabłek, wytwarzania chipsów z marchwi oraz produkcję musu z dyni. Było to możliwe dzięki specyficznej budowie obiektu – hale technologiczne bowiem można obserwować z antresoli, która otacza je z każdej strony.
W ramach warsztatów zebrani goście mieli możliwość zapoznania się z ofertą firm związanych z branżą przetwórstwa a także z wynikami badań Instytutu.
OT Łódź
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.