Promocja jagnięciny, produktów tradycyjnych oraz rękodzielnictwa z Podhala - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Promocja jagnięciny, produktów tradycyjnych oraz rękodzielnictwa z Podhala

Podhale słynie z tradycyjnych produktów spożywczych, bogatej kuchni regionalnej oraz tradycji rękodzielnictwa. Produkty z Podhala znane są nie tylko w kraju ale również poza granicami.

O bogactwie tradycji kulinarnych oraz rękodzielniczych mogliśmy się dowiedzieć podczas spotkania zorganizowanego w Mizernej przez miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich oraz Centrum Kultury Gminy Czorsztyn.

Podczas wydarzenia Panie z KGW Mizerna przygotowywały tradycyjne potrawy m.in. dania z jagnięciny, z kapusty kiszonej oraz słynne moskole. Ponadto uczestnicy spotkania mieli okazję do zapoznania się ze sztuką haftu tradycyjnego. Potrawy przygotowane podczas piątkowego wydarzenia były degustowane przez lokalną społeczność w sobotę podczas pikniku rodzinnego.

Informacje z regionów