Półfinał „Bitwy Regionów” w województwie warmińsko-mazurskim - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Półfinał „Bitwy Regionów” w województwie warmińsko-mazurskim

22 października 2022 r. odbył się półfinał VII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów” w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie.

Konkurs został zorganizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronat nad wydarzeniem objął Wicepremier Henryk Kowalczyk.

Uroczystego otwarcia dokonała Zastępca Dyrektora Departamentu Oświaty i Polityki Społecznej MRiRW Natalia Latocha. Poseł na Sejm RP Zbigniew Babalski odczytał list gratulacyjny Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do KGW. Wśród zaproszonych gości obecni byli również Senator RP Bogusława Orzechowska, Poseł na Sejm RP Zbigniew Ziejewski, Prezesi i Dyrektorzy instytucji rolniczych i samorządowych, a także samorządowcy. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie reprezentowali Dyrektor OT Grzegorz Kierozalski oraz Zastępca Dyrektora OT Jacek Pawlik.

Do rywalizacji w Dobrocinie przystąpiło 10 Kół Gospodyń Wiejskich, które zwyciężyły w zmaganiach powiatowych:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Mszanowie – Zupa grzybowa z Mszanowa (powiat nowomiejski),
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Monasterzysku – Baba ziemniaczana z sosem grzybowym (powiat elbląski),
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Juchnajciach – Kartacze z gęsiną w rosole z gęsiny (powiat gołdapski),
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Miłkach – Zupa Wędkarza (powiat giżycki),
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Bartołtach Wielkich – Węgorz w sosie koperkowym (powiat olsztyński),
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Bałoszycach – Karmuszka z chlebkiem (powiat iławski),
  • Koło Gospodyń Wiejskich “Makówka” Piecki – Farszynki mazurskie (powiat mrągowski),
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie – Mazurska zupa klopsowa (powiat ostródzki),
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Liskach – Gęsi pipek (powiat piski),
  • Koło Gospodyń Wiejskich “Róże z Niedźwiedzkich” – Żurek biały po mazursku (powiat olecki).

Komisja Konkursowa w składzie Marcin Zakrzewski - przewodniczący Komisji - Szef Kuchni w Ośrodku wczasowym Wyspa Brzozowa w Kretowinach, Agnieszka Maruszak - przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jacek Pawlik - Zastępca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Olsztynie, Mieczysław Włos - Zastępca Dyrektora Warmińsko-Mazurskiego OR Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wyłoniła zwycięzców:

I miejsce - KGW w Pietrzwałdzie

II miejsce - KGW w Juchnajciach

III miejsce - KGW w Nowym Monasterzysku

Wyróżnienie zdobyło KGW w Bartołtach Wielkich

Zwycięskie KGW reprezentować będzie województwo warmińsko-mazurskie w Finale Ogólnopolskim.

Konkurs uświetniły występy Zespołu Regionalnego „Warmianki”, Zespołu Regionalnego „Antonówki” i Scholi Morąg.

Podczas wydarzenia uczestnicy mogli skorzystać z porad na stoiskach informacyjno-promocyjnych zaproszonych instytucji:

- Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Olsztynie,

- Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa OR w Olsztynie,

- Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego OR w Olsztynie,

- Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego,

- Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska,

- PGL Lasy Państwowe,

- Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych „AGRO”.

Informacje z regionów