W dniu 27 listopada 2022 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Ziemi Sandomierskiej w Sandomierzu został rozstrzygnięty II etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” w województwie świętokrzyskim. Konkurs organizowany jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
KOWR reprezentowali: Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Marek Chibowski, Dyrektor OT KOWR w Kielcach Jacek Toś oraz Zastępca Dyrektora OT KOWR w Kielcach Dariusz Stachowicz.
Do udziału w rywalizacji przystąpiło 12 Kół Gospodyń Wiejskich, które zaprezentowały swoje konkursowe potrawy. Komisja konkursowa pod przewodnictwem Mariusza Bezaka, eksperta kulinarnego, oceniła potrawy i wybrała najlepsze dania.
I miejsce zajęło KGW Klimontowianki, za potrawę „Pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem, podana z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków”,
II miejsce zdobyło KGW Kozaki w Grzybowie, za „Kozacki Bigos”,
III miejsce przypadło w udziale KGW w Dzierążni za „Kaczkę po Dzierąsku”.
Wyróżnienie otrzymało KGW Sikoreczki w Krzcięcicach, za potrawę „Krzcięcicki smakołyk – tulipan z gęsiną”.
Wśród zaproszonych gości byli min.in. Senator RP Jarosław Rusiecki, Posłowie na Sejm RP: Marek Kwitek i Andrzej Kryj.
Zwycięskie KGW reprezentować będzie województwo świętokrzyskie w Finale Ogólnopolskim.
OT Kielce
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.