Półfinał „Bitwy Regionów” w warmińsko-mazurskim - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Półfinał „Bitwy Regionów” w warmińsko-mazurskim

W dniu 22 października 2022 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie odbył się półfinał VII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”.

Konkurs został zorganizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronat nad wydarzeniem objął Minister Henryk Kowalczyk.

Uroczystego otwarcia wydarzenia dokonała Natalia Latocha Zastępca Dyrektora Departamentu Oświaty i Polityki Społecznej MRiRW.  List gratulacyjny Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi skierowany do KGW odczytał Zbigniew Babalski Poseł na Sejm RP.

Wśród zaproszonych gości obecni byli: Bogusława Orzechowska Senator RP, Zbigniew Ziejewski Poseł na Sejm RP, Prezesi i Dyrektorzy instytucji rolniczych i samorządowych, a także samorządowcy. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie reprezentował Grzegorz Kierozalski Dyrektor OT oraz Jacek Pawlik Zastępca Dyrektora OT.

Do rywalizacji w Dobrocinie przystąpiło 10 Kół Gospodyń Wiejskich, które zwyciężyły w zmaganiach powiatowych:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Mszanowie – Zupa grzybowa z Mszanowa (powiat nowomiejski)
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Monasterzysku – Baba ziemniaczana z sosem grzybowym (powiat elbląski)
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Juchnajciach – Kartacze z gęsiną w rosole z gęsiny (powiat gołdapski)
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Miłkach – Zupa wędkarza (powiat giżycki)
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Bartołtach Wielkich – Węgorz w sosie koperkowym (powiat olsztyński)
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Bałoszycach – Karmuszka z chlebkiem (powiat iławski)
  • Koło Gospodyń Wiejskich “Makówka” Piecki – Farszynki mazurskie (powiat mrągowski)
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie – Mazurska zupa klopsowa (powiat ostródzki)
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Liskach – Gęsi pipek (powiat piski)
  • Koło Gospodyń Wiejskich “Róże z Niedźwiedzkich” – Żurek biały po mazursku (powiat olecki)

Komisja Konkursowa w składzie: Marcin Zakrzewski - przewodniczący Komisji - Szef Kuchni w Ośrodku wczasowym Wyspa Brzozowa w Kretowinach, Agnieszka Maruszak - przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jacek Pawlik - Zastępca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Olsztynie, Mieczysław Włos - Zastępca Dyrektora Warmińsko-Mazurskiego OR Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wyłoniła zwycięzców:

I miejsce - KGW w Pietrzwałdzie

II miejsce - KGW w Juchnajciach

III miejsce - KGW w Nowym Monasterzysku

Wyróżnienie zdobyło KGW w Bartołtach Wielkich.

 

Zwycięskie KGW reprezentować będzie województwo warmińsko-mazurskie w Finale Ogólnopolskim.

 

Konkurs uświetniły występy Zespołów Regionalnych „Warmianki” i „Antonówki” oraz Scholi Morąg.

 

Uczestnicy wydarzenia mogli skorzystać z porad  udzielanych na stoiskach informacyjno-promocyjnych zaproszonych instytucji:

- Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Olsztynie,

- Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa OR w Olsztynie,

- Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego OR w Olsztynie,

- Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego,

- Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska,

- PGL Lasy Państwowe, 

- Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych „AGRO”.

Informacje z regionów