Piknik z PRODUKTEM POLSKIM w Zadzimiu - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Piknik z PRODUKTEM POLSKIM w Zadzimiu

W dniu 11 września 2022 r. w Parku „Dereniowy Skarb” w Zadzimiu (powiat poddębicki) odbyły się X Jubileuszowe Dożynki Powiatu Poddębickiego pod Patronatem Narodowym Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości, połączone z gminno-parafialnym Świętem Plonów, Festiwalem Folklorystycznym Powiatu Poddębickiego „Twórczość ludowa ubarwia nam życie” oraz z Piknikiem z PRODUKTEM POLSKIM zorganizowane przez Gminę Zadzim.

Impreza rozpoczęła się mszą świętą w kościele w Zadzimiu, następnie korowód dożynkowy udał się do Parku „Dereniowy Skarb”, w którym odbyła się ceremonia dożynkowa przekazania wieńców i chlebów dożynkowych oraz występy młodych talentów. W uroczystym przemarszu oprócz gospodarzy gminy Zadzim szli samorządowcy, przedstawiciele biznesu, a także zaproszeni goście i przedstawiciele lokalnych instytucji i sołectw.

W wydarzeniu uczestniczyło wielu gości, w tym m.in. Senator RP Przemysław Błaszczyk, Posłowie na Sejm RP: Krzysztof Ciebiada i Piotr Polak, Starosta Powiatu Poddębickiego Małgorzata Komajda oraz wójt gminy Zadzim Krzysztof Woźniak.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentowali Kierownik Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krzysztof Multan, dr Ewelina Siuta oraz Justyna Nowakowska.

Podczas wydarzenia rozstrzygnięto cieszący się ogromnym zainteresowaniem I etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla powiatu poddębickiego, którego organizatorami byli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

W konkursie rywalizowało 6 zespołów Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały tradycyjne potrawy charakterystyczne dla powiatu poddębickiego województwa łódzkiego.

Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania, ponieważ wszystkie dania były bardzo smacznie, starannie przygotowane oraz gustownie zaprezentowane.

W opinii Komisji, najlepszym daniem, okazała się faszerowana gęś od miejscowego hodowcy z warzywami z przydomowego ogródka przygotowana przez KGW„ Ostrówsko”(gmina Uniejów). Drugie miejsce zajęło KGW w Wilamowie (gmina Uniejów) za przygotowanie przysmaku gospodarza, zaś trzecie miejsce zajęły panie z KGW „Dąbróweczki” (gmina Zadzim) za kluski żelazne ze skwarkami.

Zwycięskie drużyny otrzymały nagrody pieniężne ufundowane przez KOWR w wysokości: 1000 zł, 800 zł i 500 zł.

W alejkach parkowych rozstawione były stoiska Kół Gospodyń Wiejskich, lokalnych artystów, przedsiębiorców, instytucji publicznych oraz stoiska gastronomiczne. Wydarzenie było więc świetną okazją do wspólnego spędzenia czasu razem z rodziną i przyjaciółmi przy degustowaniu regionalnych potraw.

O oprawę muzyczną zadbali lokalni wykonawcy oraz zespoły ludowe. Wieczorem zaś, odbył się koncert zespołów: Divers Dance oraz Cliver. Na zakończenie wszyscy chętni mieli możliwość wspólnej zabawy tanecznej w rytm znanych i lubianych przebojów.

Nie zapomniano też o najmłodszych, dla których zorganizowano różne gry i zabawy z animatorami, w tym malowanie twarzy oraz konkursy plastyczne i sportowe. Dzieci chętnie korzystały ze strefy zabaw i dmuchawców.

Wszystkim serdecznie dziękujemy, zwycięskim Kołom gratulujemy i zapraszamy na kolejne eliminacje, tym razem w Świnicach Warckich dla powiatu łęczyckiego, które odbędą się w dniu 18 września br., na które serdecznie zapraszamy!

OT Łódź

Informacje z regionów