Piknik z PRODUKTEM POLSKIM w Taniborzu - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Piknik z PRODUKTEM POLSKIM w Taniborzu

W sobotę, 16 lipca br. podczas obchodów 730-lecia Taniborza odbył się piknik, któremu towarzyszył konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”.

Otwarcia pikniku dokonał Poseł na Sejm RP Bartłomiej Wróblewski. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Poznaniu reprezentował Zastępca Dyrektora Marian Markiewicz. Powiatowy etap konkursu rozegrał się na placu wiejskim w Taniborzu. Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu poznańskiego przybyły by zaprezentować zgłoszone w konkursie potrawy. Kulinarna rozgrywka była wyrównana, jednak jurorom udało się wyłonić zwycięzców. Pierwsze miejsce otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Wirach, które przygotowało zrazy wołowe z pyzami i modrą kapustą. Drugie miejsce przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich w Pecnej PIĘKNI I MŁODZI za przyrządzenie czerniny, a trzecie - Kołu Gospodyń Wiejskich z Plewisk za chłopski karczek piwny z eko-chlebem „Plewiszczanka”. Komisja zdecydowała również o wyróżnieniu dwóch KGW: Koła Gospodyń Wiejskich w Przebędowie i Koła Gospodyń Wiejskich GARBABY w Garbach.

Przeplatające się wzajemnie wydarzenia sprawiły, że przybywający mieli okazję nie tylko skosztować dań regionalnej kuchni, ale też poznać historię malowniczej, położonej nad Męciną miejscowości, co ułatwiła przygotowana wystawa. Uroczystym obchodom rocznicy towarzyszyła inscenizacja średniowiecznej bitwy oraz pokaz konnej kaskaderki. Nie zabrakło również zabawy tanecznej.

OT Poznań

Informacje z regionów