Piknik z PRODUKTEM POLSKIM w Sierpcu - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Piknik z PRODUKTEM POLSKIM w Sierpcu

W sobotę 13 sierpnia br. w Sierpcu odbył się V Kasztelański Festiwal Smaków organizowany w ramach akcji „Obchody 700-lecia Sierpca”. Wydarzeniu towarzyszył Piknik z PRODUKTEM POLSKIM, podczas którego rozstrzygnięto I etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla powiatu sierpeckiego.

Do konkursu przystąpiło sześć Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały dania nawiązujące do regionalnych tradycji.

Komisja konkursowa w składzie: ekspert kulinarny Damian Kaczorowski – Przewodniczący, Kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Sierpcu Waldemar Cecelski – Zastępca Przewodniczącego oraz Kierownik Placówki Terenowej KRUS w Sierpcu Agnieszka Skorłutowska - Członek wyłoniła laureatów:

I miejsce – KGW „Po sąsiedzku” w Białyszewie – Frykadelki ziemniaczane z mięsnym farszem, puree z selera i sałatką z kiszonych ogórków,

II miejsce – KGW w Rycharcicach – Sodziaki (słodziaki),

III miejsce – KGW Wola Grąbiecka „Wólczenianki” – Pierogi z kaczką i sosem żurawinowym.

Zwycięskie KGW otrzymały nagrody pieniężne w postaci czeków ufundowanych przez KOWR w wysokości: 1000 zł za zajęcie I miejsca, 800 zł za zajęcie II miejsca i 500 zł za zajęcie III miejsca.

Nagrody oraz podziękowania wszystkim kołom za udział w konkursie wręczyli Burmistrz Miasta Sierpca Jarosław Perzyński oraz Zastępca Dyrektora OT KOWR w Warszawie Zbigniew Sobieraj.

OT Warszawa

Informacje z regionów