W dniu 17 lipca 2022 r. na terenie Ośrodka Sportowo - Rekreacyjnego Relaks w Łowczówku odbyło się Święto Owoców i Produktów Pszczelich. Wydarzeniu towarzyszył Piknik z PRODUKTEM POLSKIM, podczas którego rozstrzygnięto I etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla powiatu tarnowskiego.
W konkursie udział wzięło 8 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu tarnowskiego.
Zwycięskie KGW:
I miejsce – KGW Baba Jaga za potrawę „Zające - waflowe zawijasy”,
II miejsce - KGW w Słonej „U Źródła” za potrawę „Pierogi chłopskie”,
III miejsce - KGW w Ryglicach za potrawę „Ryglicki krem z borowików”.
Nagrody wręczyli:
Poseł na Sejm RP Anna Pieczarka,
Dyrektor OT KOWR w Krakowie Janina Burzyńska,
Dyrektor OR KRUS w Krakowie Justyna Kosecka,
Dyrektora OR ARiMR w Krakowie Jerzy Radoń,
Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Gabriela Zięć,
Doradca Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Ewa Rhein,
Prezes WFOŚiGW Kazimierz Koprowski.
Podczas wydarzenia odbył się także doroczny konkurs kulinarny „Pleśnieński Smak”, w ramach którego wystawcy rywalizowali o najsmaczniejszy produkt imprezy. Ponadto przygotowano szereg atrakcji dla najmłodszych. Kolejne wydarzenie z cyklu szesnastu pikników z PRODUKTEM POLSKIM w województwie małopolskim przyciągnęło rzeszę ludzi poszukających tradycyjnych, małopolskich przysmaków i dobrej zabawy.
OT Kraków
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.