Piknik z PRODUKTEM POLSKIM w Jastrzębiu - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Piknik z PRODUKTEM POLSKIM w Jastrzębiu

3 lipca br. w Jastrzębiu odbyły się „Obchody 600-lecia Jastrzębia” połączone z Piknikiem z PRODUKTEM POLSKIM.

Podczas wydarzenia rozstrzygnięto I etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla powiatu szydłowieckiego, którego organizatorami byli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

W wydarzeniu uczestniczyli Posłowie na Sejm Marek Suski oraz Andrzej Kosztowniak, Posłanki na Sejm Agnieszka Górska oraz Anna Kwiecień, a także Wójt Gminy Jastrząb Andrzej Bracha. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentował Zbigniew Sobieraj Zastępca Dyrektora Oddziału Terenowego KOWR w Warszawie.

W konkursie rywalizowało 16 zespołów Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały tradycyjne potrawy charakterystyczne dla powiatu szydłowieckiego. Komisja Konkursowa miała nie lada wyzwanie, bowiem każda potrawa była starannie przygotowana, smaczna i pięknie zaprezentowana.

W opinii Komisji, najlepszym daniem, okazała się pieczona kaczka w dyni i buraczkach przygotowana przez KGW „Górnianki” w Bieszkowie Górnym. Drugie miejsce zajęło KGW w Zbijowie Dużym za przygotowanie zupy cebulowej, zaś trzecie miejsce zdobyło KGW w Hucie prezentując potrawę porka żytnio polono.

Zwycięskie drużyny otrzymały nagrody pieniężne ufundowane przez KOWR w wysokości: 1000 zł, 800 zł i 500 zł. Dodatkowe upominki dla zwycięskich KGW ufundowała Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego i Kamil Bugała, właściciel firmy BUKAM.

Wszystkim przybyłym na wydarzenie serdecznie dziękujemy, a zwycięskim KGW gratulujemy.

 

Informacje z regionów