Piknik z PRODUKTEM POLSKIM w Gogolinie - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Piknik z PRODUKTEM POLSKIM w Gogolinie

W sobotę 16 lipca br. w Gogolinie odbył się czwarty już tego lata na Opolszczyźnie Piknik z PRODUKTEM POLSKIM połączony z powiatowym etapem konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów 2022”.

Organizatorem Pikniku był Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego przy współpracy z Urzędem Gminy w Gogolinie.

W konkursie wzięło udział dziewięć Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu prudnickiego, opolskiego, strzeleckiego i krapkowickiego prezentując znakomite tradycyjne potrawy.

  • Koło Gospodyń Wiejskich „Złoty Potok” w Łące Prudnickiej zaprezentowało „Zupę serowo-porowa z kluskami mięsnymi”
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzeniu Wielkim „Dobrzenianki” zaprezentowało „Frykas – kurczaka w sosie z rodzynkami”
  • Koło Gospodyń Wiejskich Słoków zaprezentowało „Roladki kacze z kaszą gryczaną i buraczkami”
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Sudety” zaprezentowało „Pstrąga Moszczanieckiego”
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Tomicach zaprezentowało „Tomickie pierogi”
  • Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Krośnica zaprezentowało „Placki ziemniaczane”
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Pietnej zaprezentowało „Pieczone żeberka z kapustą i ziemniaczkami”
  • Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka zaprezentowało „Policzki wieprzowe z ciapkapustą”
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Sieroniowicach zaprezentowało „Gulasz z dzika w winie z grzybami leśnymi podany z kaszą gryczaną”

 

W wydarzeniu udział wzięli i nagrody wręczyli Poseł na Sejm RP Violetta Porowska, Poseł na Sejm RP Katarzyna Czochara, Burmistrz Gminy Gogolin Joachim Wojtala oraz Dyrektor KOWR w Opolu Waldemar Janeczek.

Ostatecznie decyzją Komisji na podium znalazły się:

Pierwsze miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka za potrawę „Policzki wieprzowe z ciapkapustą”

Drugie miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Słoków za potrawę „Roladki kacze z kaszą gryczaną i buraczkami”

Trzecie miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Pietna za potrawę „Pieczone żeberka z kapustą i ziemniaczkami”

Laureatom gratulujemy równocześnie życząc wszystkim uczestnikom, aby promowanie rodzimej kuchni i folkloru przyniosło wiele satysfakcji ze wspólnej aktywności i zaangażowania na rzecz społeczności wiejskich.

OT Opole

Informacje z regionów