17 lipca br. w Dziecinowie odbył się kolejny na Mazowszu Piknik z PRODUKTEM POLSKIM, podczas którego rozstrzygnięto I etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla powiatu otwockiego oraz piaseczyńskiego.
Do rywalizacji o miano najlepszego dania przystąpiło sześć Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały tradycyjne, charakterystyczne dla regionu potrawy. Komisja konkursowa dokonała oceny, a następnie wyłoniła trzy najlepsze dania. Pierwsze miejsce otrzymał żur przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Sobieniach Biskupich, na drugim miejscu znalazł się barszcz z dutkami podawany z chrupiącym chlebem na żytnim zakwasie przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Pasjonaci” w Rudnie, natomiast trzecie miejsce otrzymała śliwianka zaprezentowana przez Koło Gospodyń Wiejskich „Dwórki Królowej Bony” w Czersku.
Wydarzenie uświetnili swoją obecnością Radny Sejmiku Województwa Mazowieckiego Stefan Traczyk oraz Szef Gabinetu Politycznego w MSWiA Michał Prószyński. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Warszawie reprezentował Zastępca Dyrektora Zbigniew Sobieraj.
Piknik przebiegał w przyjaznej atmosferze. Wydarzenie było świetną okazją do wspólnego spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi przy degustowaniu regionalnych potraw i wspólnej zabawie.
Wszystkim serdecznie dziękujemy, zwycięskim kołom gratulujemy i zapraszamy na kolejne eliminacje, które odbędą się w dniach: 23 lipca br. w Cegłowie - powiat miński, oraz 24 lipca br. w Bogutach-Piankach - powiat ostrowski.
OT Warszawa
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.