Piknik z PRODUKTEM POLSKIM w Brańszczyku - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Piknik z PRODUKTEM POLSKIM w Brańszczyku

W dniu 9 lipca br. w Skansenie im. Marii Żywirskiej w Brańszczyku odbył się Piknik z PRODUKTEM POLSKIM. Podczas wydarzenia rozstrzygnięto I etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla powiatu wyszkowskiego.

Organizatorami wydarzenia byli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

W konkursie rywalizowało 8 zespołów Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały tradycyjne potrawy charakterystyczne dla powiatu wyszkowskiego. W uroczystym losowaniu kolejności prezentacji potraw przez KGW przed komisją konkursową wziął udział Wicepremier MRiRW Henryk Kowalczyk. Komisja Konkursowa miała nie lada wyzwanie, bowiem każda potrawa była starannie przygotowana, smaczna i pięknie zaprezentowana. W opinii Komisji, najlepszym daniem, okazały się pyzy tarte nadziewane ze skwareczkami przygotowane przez KGW w Leszczydole Starym. Drugie miejsce zajęło KGW w Skuszewie „Kółko” za przygotowanie potrawy „Co Bug da” czyli zupy rybnej z dwóch krańców rzeki, zaś trzecie miejsce zdobyło KGW „Turzyniacy” prezentując gule gryczane w kapuście z karkówką i bukietem surówek. Zwycięskie drużyny otrzymały nagrody pieniężne w postaci czeków ufundowane przez KOWR w wysokości: 1000 zł, 800 zł i 500 zł. Dodatkowe upominki dla zwycięskich KGW ufundowała Gmina Brańszczyk, a także Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, które wręczył Dyrektor Oddziału Regionalnego KRUS w Warszawie Zenon Kowalewski oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska, które wręczyła Anna Niesiobędzka-Ryłka.

W trakcie Pikniku z PRODUKTEM POLSKIM w Brańszczyku zapewniono wiele atrakcji, tj. występy artystyczne, naukę tańców ludowych oraz konkursy dla dzieci. Najmłodsi mieli też możliwość przygotowania własnych potraw. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za zaangażowanie i prezentację wyjątkowych potraw, a laureatom jeszcze raz gratulujemy.

OT Warszawa

Informacje z regionów