Piknik z PRODUKTEM POLSKIM i Święto Plonów w Kamieńcu, Gmina Susz - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Piknik z PRODUKTEM POLSKIM i Święto Plonów w Kamieńcu, Gmina Susz

3 września br. w Kamieńcu, Gmina Susz odbyły się uroczystości Święta Plonów wraz z Piknikiem z PRODUKTEM POLSKIM. Podczas wydarzenia odbyły się dwa niezwykle ważne dla mieszkańców wsi konkursy - Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów” i Konkurs wieńcowy.

Uroczystego otwarcia Dożynek Gminy Susz dokonali: Burmistrz Susza Krzysztof Pietrzykowski i Zastępca Burmistrza Susza Lucyna Górnik. W celebracji święta rolniczego wzięli udział Posłowie na Sejm RP Zbigniew Babalski i Robert Gontarz. Dziękowali rolnikom za codzienny trud wkładany w hodowlę zwierząt i uprawę zbóż oraz wzięli udział w uhonorowaniu odznaką „Zasłużony dla Rolnictwa” rolników z Gminy Susz. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentował, Dyrektor Oddziału Terenowego w Olsztynie Grzegorz Kierozalski.

Dożynki przepełnione były piękną muzyką, tańcami zespołów i śpiewem artystów. Nie zabrakło atrakcji dla najmłodszych. Przy stoisku Stowarzyszenia Historyczno-Badawczego Galea dzieci i dorośli mogli poczuć się jak prawdziwi odkrywcy wyszukując wykrywaczem metali ukrytych w ziemi monet.

W wydarzeniu udział wzięły instytucje rolnicze, na stoiskach których można było otrzymać informacje i porady. Stoiska informacyjne przygotowali KOWR, ARiMR, KRUS, Lasy Państwowe oraz OSP.

Koła Gospodyń Wiejskich wzniosły się na szczyt kulinarnych umiejętności. Na stoiskach nie zabrakło tradycyjnych i regionalnych specjałów. Pojawiły się między innymi: piernik staropolski, ciasteczka z dziurką, rogaliki ze swojską marmoladą, babeczki na ostro, pasztet z cukinii, swojski chlebek, farszynki i przepyszne swojskie lemoniady. Panie przygotowały na Konkurs kulinarny dla KGW „Bitwa Regionów” dania regionalne, które zaprezentowały przed Komisja Konkursową w pięknej oprawie i z uśmiechem na twarzach. Choć Konkurs nie należy do najłatwiejszych, to uczestniczki cieszyły się swoim towarzystwem i możliwością podzielenia się wiedzą i doświadczeniem. Dodatkowo Przewodniczący Komisji Konkursowej Wiesław Mergalski, udzielał zebranym porad i zachęcał do próbowania i sięgania do starych przepisów staropolskiej kuchni.

Komisja w składzie Wiesław Mergalski - Przewodniczący, wieloletni właściciel i szef kuchni Karczmy nad Sandelą w Lubawie, laureat wielu konkursów kulinarnych poświęconych kuchni regionalnej, mistrz cechu Rzeźników - Wędliniarzy – Kucharzy, Marzena Wyłoga – Zastępca Przewodniczącego i Leszek Kasprowicz – Członek, nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych w Zespole Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie, wyłoniła zwycięzców konkursu:

I miejsce – KGW  w Bałoszycach - Karmuszka z chlebkiem,

II miejsce – KGW w Łęgowie - Farszynki warmińskie,

III miejsce – KGW "Gubławki" w Gubławkach - Zupa z grzybów leśnych.

Gratulujemy Zwycięzcom!

OT Olsztyn

https://radioolsztyn.pl/promujemy-polska-zywnosc-w-kamiencu-odbyla-sie-kolejna-bitwa-regionow/01655366

https://olsztyn.tvp.pl/62198919/swieto-plonow-kolo-susza-dziekowano-rolnikom-za-ich-trud

https://olsztyn.tvp.pl/62208833/3922-godz-2130

Informacje z regionów