W poniedziałek 28 września br. na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy młodzi adepci sztuki kulinarnej z sześciu szkół z województwa kujawsko-pomorskiego walczyli o Wielką Chochlę Gastronomika w wojewódzkim konkursie kulinarnym pn. „Smaki potraw i zup kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów gotowanych na żywo w żeliwnych kociołkach”.
Najsmaczniejszą zupę przyrządziła drużyna z Zespołu Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim – Agata Janiszewska i Joanna Barczyńska, która pod przewodnictwem Piotra Lewtaka z restauracji La Strada w Starogardzie Gdańskim ugotowała węgierską zupę gulaszową.
Pozostałe zespoły przyrządziły zupę śródziemnomorską (Zespół Szkół Technicznych w Żninie), zupę wegańską kim ci (ZS Gastronomiczno-Hotelarskich im. M. Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu), żurek kujawski z białą kiełbasą (ZS Centrum Kształcenia Zawodowego im. I. Łyskowskiego w Grubnie), jesienną zupę dyniową (ZS Ponadpodstawowych w Świeciu) oraz zupę grzybową z darów Puszczy Bydgoskiej (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. J. Iwaszkiewicza w Bydgoszczy).
Podczas konkursu nie zabrakło także atrakcji towarzyszących, jak pokazy carvingu tańca czy pokaz kelnerstwa synchronicznego. Uczestnikom muzycznie czas umilili Pilersi.
Partnerem pikniku był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Bydgoszczy, który w ramach swojego stoiska oraz prezentacji instytucji uczestniczących w pikniku promował kampanię informacyjną #Kupuj Świadomie PRODUKT POLSKI. Upominki dla drużyn wręczył Michał von Ossowski – Kierownik WRRR OT KOWR w Bydgoszczy.
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.