9 czerwca br. w całym kraju rozpoczął się cykl spotkań dla Kół Gospodyń Wiejskich (KGW) organizowanych w ramach Kongresu „Programy rządowe na rzecz polskiej wsi”.
Organizatorami Kongresu są Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju oraz Ministerstwo Środowiska, a także Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W organizację spotkań zaangażował się również Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zaplanowano przeprowadzenie 44 konferencji w całej Polsce.
W dniach 9 i 10 września br. odbyły się już 2 z 6 spotkań zaplanowanych na terenie woj. mazowieckiego. Miały one miejsce w Pułtusku i w Sochaczewie.
Dotychczasowe wydarzenia cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, zarówno ze strony samych KGW, jak i innych mieszkańców wsi. Uczestnicy spotkań mogli poznać m.in. programy Ministerstwa Środowiska skierowane bezpośrednio do mieszkańców obszarów wiejskich, takie jak: AgroEnergia, Czyste Powietrze, Mój Prąd czy dotyczące wapnowania gleb i usuwania folii rolniczej. Ciekawe prelekcje mieli również przedstawiciele innych instytucji uczestniczących w obu konferencjach. Wystąpienia te poświęcone były m.in. możliwościom ubiegania się o środki na prowadzenie KGW, prowadzeniu uproszczonej ewidencji przychodów i kosztów oraz sprzedaży produktów spożywczych przez KGW.
Przedstawiciel Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Warszawie – Andrzej Kołodziejczyk omówił procedurę rejestracji produktów regionalnych, które mają minimum 25-letnią historię wytwarzania na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oddział Terenowy KOWR przygotował również stoisko promocyjne pod hasłem „Polska Smakuje”, na którym dostępne były: Jabłka Grójeckie posiadające unijny certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne, smaczny sok wyciskany na zimno z tych jabłek oraz polskie miody.
Podczas spotkań KOWR zorganizował również konkurs kulinarny na smaczny deser regionalny pod nazwą „Słodkie Smaki Regionów”. W konkursie brały udział lokalne KGW, które rywalizowały o cenne nagrody w postaci porcelany ufundowane przez KOWR. Zwycięzcami zostały koła:
w Pułtusku – KGW Smrock-Dwór, które przygotowało ciasto pod nazwą „Kwiat Smrocka”,
w Sochaczewie – KGW Adamów „Gaj” za ciasto Mannowiec.
Oddział Terenowy KOWR reprezentowali zastępcy dyrektora Oddziału: w Pułtusku – Jerzy Wal, a w Sochaczewie – Paweł Smoliński, którzy uczestniczyli w pracach komisji wyłaniających zwycięzców konkursu kulinarnego i wręczyli nagrody trzem najlepszym KGW w każdym z nich.
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.