OT KOWR w Białymstoku na finale Konkursu „Gotuj z klasą” - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

OT KOWR w Białymstoku na finale Konkursu „Gotuj z klasą”

W dniu 25 marca br. odbył się finał Konkursu „Gotuj z klasą” który był skierowany do uczniów podlaskich szkół rolniczych o profilu gastronomicznym.

Organizatorem konkursu był Samorząd Województwa Podlaskiego, a partnerem wydarzenia Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Białymstoku. Konkurs polegał na przygotowaniu w określonym czasie menu obiadowego opartego na lokalnych produktach wysokiej jakości. Zmagania przyszłych podlaskich kucharzy oceniała komisja pod przewodnictwem Karola Okrasy, jednego z najbardziej znanych polskich szefów kuchni. Wśród jurorów była również Jadwiga Zabielska Dyrektor OT KOWR w Białymstoku. Komisja oceniała pomysłowość, kreatywność młodych adeptów sztuki kulinarnej, sposób prezentacji potraw a także umiejętność wykorzystywania lokalnych produktów w konkursowych daniach.

W zmaganiach finałowych trzeciej edycji konkursu udział wzięło 13 zespołów. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni drobnym sprzętem AGD ufundowanym przez KOWR. Młodych kucharzy odwiedził także sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski, który pogratulował im kulinarnej pasji i zaangażowania.

OT Białystok

Informacje z regionów