OT KOWR Białystok na finale II Ogólnopolskiego Konkursu dla młodzieży ze szkół o profilu spożywczym - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

OT KOWR Białystok na finale II Ogólnopolskiego Konkursu dla młodzieży ze szkół o profilu spożywczym

W dniach 7-8 kwietnia br. w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży odbył się ogólnopolski finał konkursu „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych”

Organizatorem konkursu „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych” było Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych - Polska Ekologia oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Projekt został  sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Głównym celem konkursu było budowanie świadomości oraz edukacja w zakresie spożycia zbóż w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem prastarych odmian.

W finałowych zmaganiach konkursowych wzięło udział 12 dwuosobowych zespołów młodzieży z 4 województw: podlaskiego, świętokrzyskiego, podkarpackiego i łódzkiego. Przyszli kucharze konkurowali w dwóch kategoriach: piekarz oraz kucharz. Zaprezentowane przez uczestników finałowej rywalizacji dania i wypieki były wykonane na bardzo wysokim poziomie. W pracach Jury uczestniczyła Jadwiga Zabielska Dyrektor OT w Białymstoku. Oceniano walory smakowe i estetyczne, a także organizację pracy. Na zakończenie dwudniowej rywalizacji Jadwiga Zabielska Dyrektor OT KOWR pogratulowała zwycięzcom i uhonorowała wszystkich uczestników konkursu pamiątkowym dyplomem oraz zestawem drobnych gadżetów KOWR.

OT Białystok

Informacje z regionów