W dniu 1 grudnia br. w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbyła się konferencja „Przyzagrodowa hodowla gęsi białej kołudzkiej i możliwości jej wykorzystania w lokalnej gastronomii i agroturystyce”
Czy gęsina jest zdrowa? Odpowiedź na to i inne pytania dotyczące gęsi i gęsiny można było uzyskać podczas konferencji „Przyzagrodowa hodowla gęsi białej kołudzkiej i możliwości jej wykorzystania
w lokalnej gastronomii i agroturystyce”. O specyfice hodowli gęsi oraz o walorach odżywczych gęsiny opowiedziała dr. inż. Halina Bielińska z Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego - Zakład Doświadczalny w Kołudzie Wielkiej, a prof. Janusz Smołucha z Akademii Ignatianum przybliżył historię i znaczenie hodowli gęsi we Włoszech.
Punktem kulminacyjnym konferencji był pokaz rozbioru tuszki gęsiej w wykonaniu Piotra Lenarta, koordynatora szlaku kulinarnego „Niech Cię Zakole”, po którym uczestnicy mieli możliwość degustacji przekąsek przygotowanych z gęsiny.
Wśród zaproszonych gości byli m. in. Ryszard Pagacz - wicewojewoda Małopolski i prof. dr hab. inż. Sylwester Tabor - rektor Uniwersytetu Rolniczego. OT Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
w Krakowie reprezentował Piotr Szopa, kierownik Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych.
OT Kraków
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.