3 sierpnia 2019 r. w Zamościu odbyła się XIX edycja Ogólnopolskiego Konkursu ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionu’’.
Organizatorem wydarzenia była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubelskiego. Patronat Honorowy nad XIX edycją Konkursu objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu była identyfikacja i promocja wysokiej jakości żywności, wytwarzanej przez lokalnych wytwórców w oparciu o tradycyjne technologie
z wykorzystaniem regionalnych surowców.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy kulinarne, degustacje produktów tradycyjnych pochodzących z Lubelszczyzny np.: kakorów i golasów z kaszy gryczanej z serem z Łobaczewa Małego oraz karpia z lubelskich stawów.
Wydarzeniu towarzyszyły liczne występy artystyczne oraz dla najmłodszych konkursy z nagrodami.
Jury finału regionalnego wyłoniło 11 zwycięzców oraz nominowało produkty, które przystąpią do finału konkursu w Poznaniu, gdzie zawalczą o nagrodę honorową „Perła 2019”.
Pracownicy Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Lublinie uczestniczyli w obradach Komisji Konkursowej oraz prowadzili stoisko informacyjno-promocyjne, na którym uczestnicy imprezy mogli uzyskać informację nt. działań promocyjnych, które realizuje KOWR pod wspólną marką „Polska Smakuje”.
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.