„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na Podlasiu - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na Podlasiu

11 września 2021 r. na Podlasiu odbyła się kolejna edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

Do konkursu zgłoszonych zostało ponad 120 produktów kulinarnych i 72 producentów wytwarzających żywność w sposób tradycyjny. Jury oceniało wyroby w czterech kategoriach: pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne oraz część gastronomiczna.

Potrawy oceniała także Jadwiga Zabielska, Dyrektor OT KOWR w Białymstoku, wręczając laureatom nagrody ufundowane przez KOWR.

Spośród 11 zgłoszonych produktów, komisja nominowała aż 7 do nagrody „Perła 2021”, które na targach Smaki Regionów w Poznaniu – powalczą o prestiżową nagrodę „Perła”.

OT Białystok

Informacje z regionów