11 września 2021 r. na Podlasiu odbyła się kolejna edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Do konkursu zgłoszonych zostało ponad 120 produktów kulinarnych i 72 producentów wytwarzających żywność w sposób tradycyjny. Jury oceniało wyroby w czterech kategoriach: pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne oraz część gastronomiczna.
Potrawy oceniała także Jadwiga Zabielska, Dyrektor OT KOWR w Białymstoku, wręczając laureatom nagrody ufundowane przez KOWR.
Spośród 11 zgłoszonych produktów, komisja nominowała aż 7 do nagrody „Perła 2021”, które na targach Smaki Regionów w Poznaniu – powalczą o prestiżową nagrodę „Perła”.
OT Białystok
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.