Najlepsze produkty XIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Najlepsze produkty XIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem

W niedzielę, 14 sierpnia 2022r., wybrano najlepsze produkty XIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem.

Wybierano z pośród czterech kategorii: produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego, produktów regionalnych pochodzenia roślinnego, napojów regionalnych oraz innych produktów regionalnych.

Przyznano następujące miejsca:

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

1. Szczepan Gawor - „Jakość i Tradycja” za wiejską kiełbasę jagnięco-cielęcą

2. Wiejska Chata – Rarytasy z Podlasia za kindziuk regionalny

3. Baldauf – Sery Alpejskie za ser Baldauf „Polne Kwiaty”

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

1. Barbara Rusiecka – Górniak Czarna Malina za bio sok Rokitnik

2. Sosta sp. z o.o. za olej Rokitnika

3. Tatrzańska Spiżarnia za sól górską

Napoje regionalne:

1. Wiejska Chata – Rarytasy z Podlasia za podpiwek domowy bezalkoholowy

2. Tatrzańska Spiżarnia za herbatę „Żurawinove Love”

3. Michał Izydorczyk IZI za Czarną Perłę, wódkę 40% z kwiatów czarnego bzu

Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne:

1. Sosta sp. z o.o. za musztardę z kolendrą

2. Gospodarstwo Agroturystyczne za tarte serowo-maślaną

3. Sebastian Grodziński Tradycyjna Chata za krówkę z solą morską

Jednym z fundatorów nagród dla zwycięzców w poszczególnych kategoriach był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa a wręczał je Zastępca Dyrektora OT KOWR w Krakowie, Mirosław Boruta Krakowski.

OT Kraków

Informacje z regionów