W niedzielę, 14 sierpnia 2022r., wybrano najlepsze produkty XIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem.
Wybierano z pośród czterech kategorii: produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego, produktów regionalnych pochodzenia roślinnego, napojów regionalnych oraz innych produktów regionalnych.
Przyznano następujące miejsca:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
1. Szczepan Gawor - „Jakość i Tradycja” za wiejską kiełbasę jagnięco-cielęcą
2. Wiejska Chata – Rarytasy z Podlasia za kindziuk regionalny
3. Baldauf – Sery Alpejskie za ser Baldauf „Polne Kwiaty”
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
1. Barbara Rusiecka – Górniak Czarna Malina za bio sok Rokitnik
2. Sosta sp. z o.o. za olej Rokitnika
3. Tatrzańska Spiżarnia za sól górską
Napoje regionalne:
1. Wiejska Chata – Rarytasy z Podlasia za podpiwek domowy bezalkoholowy
2. Tatrzańska Spiżarnia za herbatę „Żurawinove Love”
3. Michał Izydorczyk IZI za Czarną Perłę, wódkę 40% z kwiatów czarnego bzu
Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne:
1. Sosta sp. z o.o. za musztardę z kolendrą
2. Gospodarstwo Agroturystyczne za tarte serowo-maślaną
3. Sebastian Grodziński Tradycyjna Chata za krówkę z solą morską
Jednym z fundatorów nagród dla zwycięzców w poszczególnych kategoriach był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa a wręczał je Zastępca Dyrektora OT KOWR w Krakowie, Mirosław Boruta Krakowski.
OT Kraków
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.