W Bibliotece i Ośrodku Kultury w Tąpkowicach w dniu 23 listopada 2022 r. odbył się konkurs pod nazwą „Tradycyjne potrawy z ryb” organizowany przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Nakle Śląskim.
Uroczystego otwarcia wydarzenia dokonała Dyrektor Biblioteki i Ośrodka Kultury Róża Szydło. Wśród przybyłych gości byli. m.in: posłanka Barbara Dziuk, starosta powiatu Tarnogórskiego Krystyna Kosmala, dyrektor OT KOWR Częstochowa Konrad Jarzyński, zastępca dyrektora OT KOWR Częstochowa Teresa Pala, dyrektor ŚODR Anna Szymik, a ARiMR reprezentował Kierownik Biura Powiatowego w Nakle Śląskim Jarosław Czapla.
W konkursie uczestniczyło 12 kół Gospodyń wiejskich oraz uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim. Motywem przewodnim była ryba.
Celem konkursu jest kultywowanie i promowanie tradycji i obyczajów śląskich oraz identyfikacja regionalnych i tradycyjnych potraw będących dziedzictwem kulinarnym regionu.
Wszystkie zespoły przygotowały wspaniałe dania i w ramach podziękowań zostały obdarowane upominkami.
W tym roku w jury znalazły się same kobiety: posłanka Barbara Dziuk, starosta Krystyna Kosmala oraz dyrektor ŚODR w Częstochowie Anna Szymik.
Komisja Konkursowa wyłoniła zwycięzców:
I miejsce zajęły: KGW z Zendka i KGW Boruszowice-Hanusek,
II miejsce przypadło w udziale KGW Ożarowice,
III miejsce zajęło KGW z Nowego Chechła.
Wszystkim uczestnikom za udział w konkursie i przygotowanie znakomitych potraw należą się serdeczne podziękowania a zwycięskim kołom gratulacje.
OT Częstochowa
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.