Najlepsze potrawy z ryb nagrodzone - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Najlepsze potrawy z ryb nagrodzone

W Bibliotece i Ośrodku Kultury w Tąpkowicach w dniu 23 listopada 2022 r. odbył się konkurs pod nazwą „Tradycyjne potrawy z ryb” organizowany przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Nakle Śląskim.

Uroczystego otwarcia wydarzenia dokonała  Dyrektor Biblioteki i Ośrodka  Kultury   Róża Szydło. Wśród przybyłych gości byli. m.in: posłanka Barbara Dziuk, starosta powiatu Tarnogórskiego Krystyna Kosmala, dyrektor  OT KOWR  Częstochowa Konrad Jarzyński, zastępca dyrektora  OT KOWR Częstochowa Teresa Pala, dyrektor ŚODR Anna Szymik, a  ARiMR reprezentował Kierownik Biura Powiatowego w Nakle Śląskim Jarosław Czapla.

W konkursie uczestniczyło 12 kół Gospodyń wiejskich oraz uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim. Motywem przewodnim była ryba.

Celem konkursu jest kultywowanie i promowanie tradycji i obyczajów śląskich oraz identyfikacja regionalnych i tradycyjnych potraw będących dziedzictwem kulinarnym regionu.

Wszystkie zespoły przygotowały wspaniałe dania i w ramach podziękowań zostały obdarowane upominkami.

W tym roku w jury znalazły się same kobiety: posłanka Barbara Dziuk, starosta Krystyna Kosmala oraz dyrektor ŚODR w Częstochowie Anna Szymik.

Komisja Konkursowa wyłoniła zwycięzców:

I miejsce zajęły: KGW z Zendka i KGW Boruszowice-Hanusek,

II miejsce przypadło w udziale KGW Ożarowice,

III miejsce zajęło KGW z Nowego Chechła.

Wszystkim uczestnikom za udział w konkursie i przygotowanie znakomitych potraw należą się serdeczne podziękowania a  zwycięskim kołom gratulacje.

OT Częstochowa

Informacje z regionów