W Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu, w dniu 28 października 2021 r., odbył się finał konkursu „Mój zdrowy posiłek do szkoły z produktów polskich”, którego współorganizatorem był Oddział Terenowy KOWR w Rzeszowie.
Celem konkursu było kształtowanie wśród dzieci i młodzieży szkół podstawowych i ponadpodstawowych z terenu województwa podkarpackiego nawyku zakupów żywności wyprodukowanej w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem produktów z upraw ekologicznych oraz rozpowszechnianie informacji na temat produktów i oznaczenia PRODUKT POLSKI.
Konkurs składał się z dwóch etapów. W pierwszym etapie dzieci i młodzież przygotowali pracę w formie lapbooka prezentującą w kreatywny sposób informacje związane z tematem konkursu. Autorzy najlepszych prac (sześć osób w kategorii szkoła podstawowa i sześć w kategorii szkoła ponadpodstawowa) zostali zaproszeni do finału. Zadaniem finałowym było przygotowanie zdrowego posiłku do szkoły z produktów polskich i ekologicznych w mieszanych zespołach – szkoła podstawowa i ponadpodstawowa.
Komisja konkursowa oceniła: pomysł i zgodność z tematyką, wykorzystanie surowców, wartość odżywczą/zdrowotną, technikę wykonania posiłku, współpracę w zespole. Wyłoniono następujących zwycięzców:
I miejsce
Jakub Gwóźdź - Szkoła Podstawowa im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w Chłopicach
Wiktoria Hala - ZSSChiO w Jarosławiu
II miejsce
Patrycja Jędruch - Szkoła Podstawowa im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w Chłopicach
Kamila Adamczuk - ZSSChiO w Jarosławiu
III miejsce
Kacper Duda - Szkoła Podstawowa im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w Chłopicach
Dżesika Kłysz ZSSChiO w Jarosławiu.
OT KOWR Rzeszów
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.