Mazurskie Pieczenie chleba w Lubajnach - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Mazurskie Pieczenie chleba w Lubajnach

W sobotę 12 września 2020 r. w Lubajnach odbyło się Mazurskie Pieczenie Chleba w 100 lecie Bitwy Warszawskiej. Konkurs na najlepszy chleb zorganizowało Stowarzyszenie „Durąg XXII wieku” przy współudziale Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Olsztynie.

Święto Chleba rozpoczęto Mszą Dziękczynną w Kościele Św. Benedykta Opata w Lubajnach. W pięknym otoczeniu mazurskiej przyrody przywitano przybyłych gości i mieszkańców Gminy Ostróda. Na cześć wydarzeń Bitwy Warszawskiej z 1920 r., nazwanej Cudem nad Wisłą, Rotmistrz Adam Sujecki przeprowadził Musztrę Paradną Pierwszego Pułku Ułanów Krechowieckich im. Bolesława Mościckiego. Podczas prezentacji nt „Konie w życiu człowieka od lat pięciu do stu pięciu…” Rotmistrz opowiedział jak niezwykłą rolę odegrał koń w historii Państwa Polskiego.

W konkursie na najlepszy chleb wzięło udział pięć Kół Gospodyń Wiejskich z Warlit Wielkich, Durąga, Napromu, Grabinka i Lubajn, które zaprezentowały na stoiskach liczne chlebowe wypieki oraz tradycyjne mazurskie potrawy. Każdy z uczestników wydarzenia mógł samodzielnie przyrządzić zakwas na domowy chleb, wziąć udział w degustacji różnych rodzajów chleba, a przy tym uzyskać poradę dietetyka.

Panie z KGW otrzymały upominki z rąk Pana Grzegorza Kierozalskiego Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Olsztynie. Grzegorz Kierozalski, wraz z Wójtem Gminy Ostróda Bogusławem Fijasem, pogratulował organizatorom wspaniałego przedsięwzięcia.

Jak podkreśliła Pani Anna Lewandowska, Wiceprzewodnicząca Rady Gminy Ostróda, przedsięwzięcie miało  na celu promocję lokalnych produktów, kultury ludowej i tradycji wiejskiej, oraz promocję zdrowego odżywiania poprzez aktywizację mieszkańców.

Uczestnicy Święta Chleba na stoisku KOWR OT w Olsztynie oprócz informacji o bieżących działaniach Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa mogli wziąć udział w konkursach, które pogłębiały wiedzę na temat zdrowego odżywiania i budowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Każdy uczestnik otrzymał drobny upominek.

Informacje z regionów