Małopolskie smaki w Karniowicach - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Małopolskie smaki w Karniowicach

Małopolska tradycyjnymi smakami stoi. Przekonali się o tym ci, którzy 10 września 2021 roku zjawili się w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, gdzie miało miejsce rozstrzygnięcie wojewódzkich etapów dwóch kulinarnych konkursów: „Innowacyjna Małopolska – Tradycyjne Potrawy Lokalne” i „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Sala konferencyjna MODR wypełniła się wspaniałymi zapachami, a przyczyniły się do tego m.in. takie dania jak: zupa rydzowa z ziemniakami, pawłowska ryba w śmietanie, krupy z piechotą i fasolą, kwaśnica na głowiźnie, kulasina z tartych ziemniaków czy gulasz z mięsa baraniego z kapustą. Nie zabrakło też świetnych serów, wędlin i soków. Tych, którzy spróbowali tego wszystkiego, ratowała – doskonała na trawienie – nalewka z arcydzięgla. 

W jury degustacyjnym pracował m.in. Piotr Szopa z OT KOWR w Krakowie, a wśród wręczających nagrody był Mirosław Boruta Krakowski, Zastępca Dyrektora OT KOWR w Krakowie. Pracownicy OT zorganizowali również stoisko „Polska smakuje”, gdzie informowali o bieżących działaniach Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

OT Kraków

Informacje z regionów