KOWR na konferencji „Świętokrzyska Kuźnia Smaków – marka lokalna” - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

KOWR na konferencji „Świętokrzyska Kuźnia Smaków – marka lokalna”

W dniu 16 listopada 2022 r. w Strawczynku odbyła się wojewódzka konferencja pn. „Świętokrzyska Kuźnia Smaków – marka lokalna”, zorganizowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Uczestniczył w niej Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Kielcach Jacek Toś.

Głównym punktem konferencji był wykład Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka nt. „Marka lokalna kluczem do promocji produktów i potraw tradycyjnych i regionalnych”, skierowany do obecnych podczas spotkania rolników, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, producentów żywności na małą skalę, przedsiębiorców, przedstawicieli jednostek i podmiotów działających na rzecz rolnictwa i obszarów wiejskich, Kół Gospodyń Wiejskich, jednostek doradztwa rolniczego oraz innych zainteresowanych tematem osób z województwa świętokrzyskiego.

Celem spotkania było nawiązanie współpracy i budowanie sieci kontaktów pomiędzy lokalnymi producentami żywności regionalnej i tradycyjnej z województwa świętokrzyskiego w oparciu o markę lokalną, a także wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” (ŚKS), będącego innowacyjnym, regionalnym, kompleksowym produktem turystycznym oraz transfer wiedzy na temat nowych rozwiązań w zakresie wytwarzania, promocji i sprzedaży takich produktów.

Podczas trwania wydarzenia miało również miejsce uroczyste wręczenie certyfikatów i tablic z logo marki, podmiotom, które przeszły proces certyfikacji i dołączą do szklaku kulinarnego - Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Odbyła się również degustacja certyfikowanych produktów, które w swojej ofercie posiadają nowi członkowie szlaku.

OT Kielce

Informacje z regionów