W Szczecinie odbyła się konferencja pod nazwa „Bezpieczeństwo Polskiego Rolnictwa – Wyzwania Hybrydowe dla Producentów Żywności” z udziałem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Podczas konferencji omówiono zagrożenia i wyzwania hybrydowe dla sektora rolno – spożywczego oraz potencjalne zagrożenia epidemiologiczne, które mogą uderzyć w przemysł spożywczy i rolnictwo. Poruszono również temat choroby Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF) w Polsce i na świecie. Nie zabrakło także kwestii związanych ze zwalczaniem choroby ASF, w tym problemu strat ekonomicznych w przemyśle mięsnym oraz hodowli.
Natomiast szczególną uwagę zwrócono na obowiązujące zasady produkcji i wprowadzania żywności na rynek oraz uprawnienia organów państwowych w zakresie kontroli żywności.
W konferencji uczestniczyli m.in. Michał Rzytki - dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności MRiRW, Adam Kalinowski - dyrektor Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, Agnieszka Śpiewak - zastępca dyrektora KOWR OT w Szczecinie, przedstawiciele agencji i instytucji rolnych, a także Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Lasów Państwowych.
W trakcie konferencji KOWR OT w Szczecinie wystawił stoisko promocyjne Polska smakuje, które cieszyło się dużym zainteresowaniem uczestników spotkania.
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.