KOWR na konferencji o bezpieczeństwie polskiego rolnictwa - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

KOWR na konferencji o bezpieczeństwie polskiego rolnictwa

W Szczecinie odbyła się konferencja pod nazwa „Bezpieczeństwo Polskiego Rolnictwa – Wyzwania Hybrydowe dla Producentów Żywności” z udziałem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Podczas konferencji omówiono zagrożenia i wyzwania hybrydowe dla sektora rolno – spożywczego oraz potencjalne zagrożenia epidemiologiczne, które mogą uderzyć w przemysł spożywczy i rolnictwo. Poruszono również temat choroby Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF) w Polsce i na świecie. Nie zabrakło także kwestii związanych ze zwalczaniem choroby ASF, w tym problemu strat ekonomicznych w przemyśle mięsnym oraz hodowli.

Natomiast szczególną uwagę zwrócono na obowiązujące zasady produkcji i wprowadzania żywności na rynek oraz uprawnienia organów państwowych w zakresie kontroli żywności.

W konferencji uczestniczyli m.in.  Michał Rzytki - dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności MRiRW, Adam Kalinowski - dyrektor Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, Agnieszka Śpiewak - zastępca dyrektora KOWR OT w Szczecinie,  przedstawiciele agencji i instytucji rolnych, a także Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Lasów Państwowych.

W trakcie konferencji KOWR OT w Szczecinie wystawił stoisko promocyjne Polska smakuje, które cieszyło się dużym zainteresowaniem uczestników spotkania.

Informacje z regionów