W dniu 8 czerwca br. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, odbyła się druga edycja Ogólnopolskiego konkursu „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych”, skierowana do adeptów sztuki kulinarnej i piekarniczej.
Konkurs „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych” ma na celu popularyzację konsumpcji oraz zwiększenie świadomości na temat produktów zbożowych, ze szczególnym uwzględnieniem prastarych zbóż.
Do rywalizacji w dwóch kategoriach konkursowych przystąpiło 6 zespołów dwuosobowych z kieleckich szkół o profilu spożywczym. Uczestnicy pierwszej kategorii PIEKARZE, mieli za zadanie przygotować 2 chleby w dowolnej formie oraz min 15 bułek. Zadaniem w drugiej kategorii KUCHARZE było wykonanie zupy, dania głównego oraz deseru.
Różnorodność potraw oraz doskonała kompozycja wizualna i smakowa, spowodowały, że jury miało trudne zadanie, by wyłonić zwycięzców. W komisji konkursowej zasiadł Dariusz Stachowicz Zastępca Dyrektora OT KOWR Kielce, który gratulując i życząc dalszych sukcesów wręczył upominki dla wszystkich uczestników konkursu, ufundowane przez KOWR.
OT Kielce
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.