W dniu 28 marca br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim odbył się Konkurs Potraw Wielkanocnych.
Organizatorem Konkursu Potraw Wielkanocnych w Nakle Śląskim była Dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim – Łucja Chrzęstek-Bar. Konkurs został zorganizowany przy wsparciu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Częstochowie i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Honorowymi gośćmi Konkursu był Piotr Pyzik Podsekretarz stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych oraz Barbara Dziuk Poseł na Sejm RP.
Podczas Konkursu Potraw Wielkanocnych uczniowie przygotowywali potrawy w trzech kategoriach: zupa, danie główne oraz deser. Młodzi kucharze sporządzili dania, które następnie zostały ocenione przez kucharzy, szefów kuchni oraz restauratorów pracujących na terenie województwa śląskiego. Obecni podczas wydarzenia goście mogli wziąć udział w degustacji konkursowych potraw. Wyniki Konkursu zostały ogłoszone na uroczystym apelu, a zwycięzcom za zajęcie I, II i III miejsca wręczono nagrody.
Świąteczna atmosfera, zapachy wielkanocnych potraw oraz piękne, wiosenne dekoracje sprawiły, że Konkurs na długo pozostanie w pamięci jego uczestników.
OT Częstochowa
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.