Konkurs „ArcySer!” rostrzygnięty - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Menu górne z lewej strony

Menu górne z prawej strony

Konkurs „ArcySer!” rostrzygnięty

10 listopada br. rozstrzygnięto konkurs na najlepszy ser w województwie kujawsko--pomorskim pn. „ArcySer!”. Konkurs powstał z inicjatywy OT KOWR w Bydgoszczy we współpracy z KPODR w Minikowie

Celem konkursu jest promocja lokalnych wyrobów serowarskich i tym samym marki PRODUKT POLSKI. 10 listopada do Minikowa zjechali licznie producenci sera z województwa kujawsko-pomorskiego. Na konkurs przybyło 27. producentów, którzy przedłożyli do oceny aż 45 próbek sera! Jury w składzie dr hab. Antoni Pluta, Sylwester Wańczyk, Gieno Mientkiewicz, Marek Stelmaszuk oceniło wszystkie wyroby i wyłoniło zwycięzców.

O nagrody dla laureatów zadbał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, zaś nagrody za wyróżnienia ufundował Kujawsko-Pomorski Urząd Marszałkowski. Następnego dnia, tzn. 11 listopada wszyscy uczestnicy konkursu mogli zaprezentować swoje wyroby przed szerszą publicznością podczas Święta Gęsiny na Krajnie w Minikowie.

Laureaci:

Nagroda specjalna ArcySer – Gospodarstwo Rolne Ślesin za ser Hrabiego Kazimierza.

Nagrody otrzymali również:

Kat. I sery dojrzewające twarde i półtwarde: Malinowy Chruśniak Piotr Jarecki - ser Pan Liwko,

Wyróżnienie w Kat. I: Gospodarstwo Rolne Emilia i Krzysztof Witkowscy "KozieŁawy" - ser Witek

Kat. II ser dojrzewające miękkie i półmiękkie w tym pleśniowe: Malinowy Chruśniak Piotr Jarecki - ser Fermin,

Kat. III sery świeże (twarogi, podpuszczkowe, kwasowo- podpuszczkowe): Gospodarstwo Rolne spod Czarcich Gór Piotr Urtnowski – twaróg pełnotłusty,

Wyróżnienie w Kat. III: Jarosław Paluch – ser twarogowy,

Kat. IV sery parzone (pasta, filata): Elżbieta Miodowska – ser wędzony.

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!

Informacje z regionów